Rotsellerisallad med gröna linser
4 PORTIONER
1/2 dl torkade gröna linser
1 liten rotselleri (ca 400 g)
MAJONNÄS:
1 äggula
1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
1 dl matolja
salt och peppar
Lägg linserna i blöt i kallt vatten över natten. Häll av blötläggningsvattnet och täck linserna med nytt vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills linserna är mjuka, ca 10 minuter. Häll av vattnet i en sil och låt linserna svalna.
Skala rotsellerin och strimla den fint med en kniv eller på mandolin. Koka i salta vatten i en minut. Kyl i kallt vatten och låt rinna av väl.
Blanda äggulor, vinäger och senap till majonnäsen i en skål. Vispa i oljan droppvis. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda linserna, sellerin och majonnäsen i en skål. Smaksätt med salt och peppar.
35 recept med Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Waldorfsallad
- Potatisplättar med rotselleri
- Rotselleri- och potatismos
- Rotgrönsaksgratäng
- Brödbakade rotfrukter
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Vitlöksbakad rotselleri
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rotfruktssallad
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Waldorfsallad
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Jens rotselleripuré
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
Lite annat
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...