Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
4 PORTIONER
4 jordärtskockor, skrubbade
4 gula lökar, halverade med skal
olivolja
salt
100 g rotselleri, tärnad
1 dl vispgrädde
1 klick turkisk/grekisk yoghurt
Sätt ugnen på 200°.
Lägg jordärtskockor och lök, med snittytan ner, på en plåt och vänd runt i olja och salt. Stek gyllenbruna och krämiga i ugnen, ca 30 minuter.
Koka rotsellerin mjuk i grädde. Mixa till slät puré. Blanda ut med yoghurt och smaksätt med salt. Servera crèmen till de ugnsstekta skockorna och löken.
165 recept med Gul lök, Jordärtskocka & Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rotselleri- och potatismos
- Rotgrönsaksgratäng
- Brödbakade rotfrukter
- Karamelliserad gul lök
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Vitlöksbakad rotselleri
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rotfruktssallad
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Snabb gratäng med jordärtskocka & potatis
- Ugnsrostade jordärtskockor med smör
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Mangold- & lökpaj
- Lökcrème med timjan
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Lökpaj med mangold
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Ugnsbakad krispig jordärtskocka
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Risone med broccoli & spenat
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Friterad lök
- Lök- & kaprisvinägrett
- Jordärtskocka på två vis
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Grönpepparsmör
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Ugnsstekta jordärtskockor med spenat och senap
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Waldorfsallad
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Ugnsstekt jordärtskocka med granatäpple
- Ugnsstekt lök med äpple
- Tinas supersallad
- Svartrot med äpple och smålök
- Soppa på jordärtskockor och rostad vitlök
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Raw saffranscouscous på morot och jordärtskocka
- Potatis- och jordärtskockskaka
- Potatis- och jordärtskocksgratäng
- Peters russinlökar
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Mustig jordärtskockssoppa
- Morot- och jordärtskockssoppa
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Jordärtskockssoppa med bakade äpplen och timjan
- Jordärtskockssallad med spenat och salta mandlar
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Jordärtskocka med äpple och grönkål
- Jordärtskocka med morot och matvete
- Jordärtskocka med linser
- Jens rotselleripuré
- Isad lök- och kålsoppa
- Ingelas jordärtskockssoppa
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Gräddkokt jordärtskocka
- Grundrecept risotto
- Gros jordärtskockssoppa
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Citron- och ingefärsbakad jordärtskocka
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Rostade jordärtskockor med parmesan och persilja
- Honungsrostad lök med ingefära
- Anna Sifs jordärtskockssoppa
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
- Jordärtskocksgratäng
- Jordärtskockssallad
- Johans jordärtskockssoppa
Kött
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärs med blomkål & lök
- Stekt fläsk med löksås
- Soppa med salami och jordärtskocka
- Jordärtskocks- och purjolökssoppa
- Fylld lövbiff med äpple, rotselleri och lök
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...