Krämig rotsellerisoppa
4 PORTIONER
500 g rotselleri, i mindre bitar
1 gul lök, hackad
1/2 purjolök, skivad
2 msk smör
1,2 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
salt och peppar
100 g varmrökt sidfläsk, fint tärnat
hackad persilja eller gräslök
Fräs rotselleri, lök och purjolök i smör i en kastrull i några minuter utan att de får färg. Häll i buljong och koka tills rotsellerin är mjuk, ca 30 minuter. Tillsätt grädde och koka i ytterligare några minuter.
Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen, värm och smaksätt med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong om soppan är för tjock.
Extra gott blir det om du strör över lite stekt tärnat sidfläsk och hackat grönt när soppan ska serveras.
35 recept med Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Waldorfsallad
- Potatisplättar med rotselleri
- Rotselleri- och potatismos
- Rotgrönsaksgratäng
- Brödbakade rotfrukter
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Vitlöksbakad rotselleri
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rotfruktssallad
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Waldorfsallad
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Jens rotselleripuré
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
Lite annat
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...