Meny

Krämig rotsellerisoppa

4 PORTIONER

500 g rotselleri, i mindre bitar
1 gul lök, hackad
1/2 purjolök, skivad
2 msk smör
1,2 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
salt och peppar
100 g varmrökt sidfläsk, fint tärnat
hackad persilja eller gräslök

Fräs rotselleri, lök och purjolök i smör i en kastrull i några minuter utan att de får färg. Häll i buljong och koka tills rotsellerin är mjuk, ca 30 minuter. Tillsätt grädde och koka i ytterligare några minuter.

Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen, värm och smaksätt med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong om soppan är för tjock.

Extra gott blir det om du strör över lite stekt tärnat sidfläsk och hackat grönt när soppan ska serveras.

Tips rotselleri

Rotselleri

Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...