Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
4 PORTIONER
1 rotselleri
olja
smör
3 dl vispgrädde
salt
100 g hasselnötter, rivna eller hyvlade
LINGON- OCH KAPRISVINÄGRETT:
1 dl lingon
1 msk råsocker
1 rödlök, finhackad
1 msk kapris
1 dl olivolja
Sätt ugnen på 150°.
Skölj rotsellerihuvudet ordentligt. Halvera det och lägg en av bitarna tillsammans med lite olja i en ugnssäker form. Baka mjuk i ugnen, ca 45 minuter.
Skala den andra rotsellerihalvan och skär i mindre bitar. Stek långsamt mjuka i smör. Slå på grädde och koka ihop till tjock konsistens. Mixa slätt och smaksätt med lite salt.
Lägg lingon till vinägretten i en skål och vänd runt dem i socker. Låt stå i rumstemperatur tills sockret löst sig. Blanda med rödlök, kapris och olivolja.
Bryt den ugnsbakade rotsellerin i grova bitar. Stek långsamt gyllenbruna i smör.
Servera rotselleripurén och de stekta bitarna med hasselnötter och lingon- och kaprisvinägretten. Gott som förrätt eller till en bit kött.
35 recept med Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Waldorfsallad
- Potatisplättar med rotselleri
- Rotselleri- och potatismos
- Rotgrönsaksgratäng
- Brödbakade rotfrukter
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Vitlöksbakad rotselleri
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rotfruktssallad
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Waldorfsallad
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Jens rotselleripuré
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
Lite annat
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...