Meny

Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett

4 PORTIONER

1 rotselleri
olja
smör
3 dl vispgrädde
salt
100 g hasselnötter, rivna eller hyvlade

LINGON- OCH KAPRISVINÄGRETT:
1 dl lingon
1 msk råsocker
1 rödlök, finhackad
1 msk kapris
1 dl olivolja

Sätt ugnen på 150°.

Skölj rotsellerihuvudet ordentligt. Halvera det och lägg en av bitarna tillsammans med lite olja i en ugnssäker form. Baka mjuk i ugnen, ca 45 minuter.

Skala den andra rotsellerihalvan och skär i mindre bitar. Stek långsamt mjuka i smör. Slå på grädde och koka ihop till tjock konsistens. Mixa slätt och smaksätt med lite salt.

Lägg lingon till vinägretten i en skål och vänd runt dem i socker. Låt stå i rumstemperatur tills sockret löst sig. Blanda med rödlök, kapris och olivolja.

Bryt den ugnsbakade rotsellerin i grova bitar. Stek långsamt gyllenbruna i smör.

Servera rotselleripurén och de stekta bitarna med hasselnötter och lingon- och kaprisvinägretten. Gott som förrätt eller till en bit kött.

Recept: Mauritz Larsson

Tips rotselleri

Rotselleri

Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...