Potatisplättar med rotselleri
4 portioner
1–2 lökar
smör eller rapsolja
1 rotselleri
ca 700 g potatis
1 tsk gurkmeja
salt och peppar
2 ägg
ev lite riven parmesan
Hacka lök och stek på medelhög temperatur i smör eller rapsolja, tills löken fått en fin färg. Ställ åt sidan.
Skala rotselleri och skär i bitar. Skala potatis (om så önskas) och skär i lika stora bitar. Koka allt i saltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av vattnet, låt svalna och mosa sedan med en potatisstöt. Tillsätt kryddorna, den stekta löken, ägg och eventuellt riven ost. Blanda allt väl.
Hetta upp en stekpanna med olja eller smör, klicka ut potatissmeten och forma till plättar. Stek tills de fått fin färg på båda sidorna. Servera som de är med t ex lingon och en sallad.
Recept: Niina Snijder
35 recept med Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Waldorfsallad
- Potatisplättar med rotselleri
- Rotselleri- och potatismos
- Rotgrönsaksgratäng
- Brödbakade rotfrukter
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Vitlöksbakad rotselleri
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rotfruktssallad
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Waldorfsallad
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Jens rotselleripuré
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
Lite annat
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...