Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
8 stycken
1 rotselleri eller 3–4 palsternackor
3 morötter
1 lök, finhackad
1 tsk spiskummin
½ tsk chiliflakes/pulver eller 1 färsk chili
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
Tunnbröd:
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 dl vatten
2 msk olja
olja eller smör att steka tunnbröden i
Börja med tunnbrödet. Blanda vetemjöl och salt, häll i vatten och olja. Knåda till en deg i ca 10 minuter, linda in i en ren fuktig handduk och ställ i kylen i ca 1 timme.
Skala och skär rotselleri och morötter i grova bitar. Lägg bitarna i en kastrull, täck med vatten och låt koka i ca 20–30 minuter tills det är helt mjukt. Häll av vattnet, lägg grönsakerna i en skål och blanda med finhackad lök och kryddor. Mosa med en potatisstöt.
Dela degen i 8 jämnstora bitar och kavla ut till tunnbröd. Fördela 1 msk av fyllningen på ena hälften och vik över den andra. Kavla försiktigt ut det vikta tunnbrödet, för att få det lite tunnare. nyp ihop kanterna och se till att det inte går sönder någonstans.
Stek tunnbröden i smör/olja på båda sidor tills de fått fin färg. Servera medan de är varma. Svårslaget gott tillsammans med vårt avokadosmör.
Recept: Niina Snijder
233 recept med Morot, Palsternacka & Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Gratäng med potatis och palsternacka
- Sötpotatis och palsternacka med senapsdressing
- Rotselleri- och potatismos
- Morotsstavar med avokadodipp
- Palsternacks- och sötpotatisgratäng
- Rotgrönsaksgratäng
- Coleslaw på rödkål och morot
- Ugnsbakad morot
- Morots- och äppelslaw
- Morot- och gurksallad
- Grönsaksplättar
- Sval morotssoppa med chili
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Koreansk coleslaw
- Pasta på morot
- Brödbakade rotfrukter
- Morotstzatsiki
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Kryddig vintergryta med rotfrukter
- Färsbiffar med betor eller morötter
- Potatisgratäng med rotselleri
- Potatisbullar med ostfyllning
- Kålrabbisallad med äpple
- Morotskaka med glasyr
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Grönsakspaj med purjolök & mangold
- Vitlöksbakad rotselleri
- Energidrink
- Rödkål- & kålrabbisallad
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Ratatouille med rosmarin
- Grönsaksbiffar
- Coleslaw på kålrabbi
- Morotsbiffar
- Kikärtsomelett med morot & zucchini
- Fylld gurksushi
- Rotfruktssallad
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Vårrullar med mangodipp
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadodipp med morot
- Zucchinigröt med russin & kardemumma
- Palsternacka & brynt smör
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Palsternacka med vårens gremolata
- Zucchini med kokos & basilika
- Apelsinkokta morötter med dragon & senap
- Rostad palsternacka med honung
- Coleslaw med äpple & lök
- Morotsrårakor med fetaost
- Morot i brynt sesamsmör
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Sval morotssoppa med chili
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Morotssallad med fänkål & äpple
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Lins- & morotssallad
- Grön wok med pak choy
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Morotstzatsiki
- Jordnötsdressing med morot & ingefära
- Kryddrostade morötter med tahina
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Turkisk morotstzatsiki
- Palsternacks- & äppelpuré
- Rostad morotskräm
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Morotsråraka med fetaost
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Morotssallad med jalapeno
- Ugnsstekta morötter med senap och apelsin
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Morot- och linssoppa
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Waldorfsallad
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekta morötter med pumpafrön
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekta morötter
- Thailändsk morotssallad med lime och koriander
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Petters soppa på morötter och ingefära
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Smörglaserade morötter
- Smörbräserad morot
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Sallad på morot och kinakål
- Sallad med rostade morötter
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostade morötter med cashewnötter
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Rolands kålrotspuré
- Raw saffranscouscous på morot och jordärtskocka
- Raw coleslaw
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Pucks morotssallad
- Potatis-, morot- och zucchiniplättar
- Potatis- och palsternackspytt
- Picklade morötter
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Morötter med dill och kräftstjärtar
- Morotstzatziki
- Morotssås med ingefära och vitlök
- Morotssoppa med ingefära och pak choy
- Morotssoppa med chili och crème fraiche
- Morotssallad med vita bönor och spiskummin
- Morotssallad med sesam
- Morotssallad med senapsdressing
- Morotssallad med koriander och kummin
- Morotssallad med ingefära och sesam
- Morotssallad med babyspenat och senap
- Morotssallad från arbabiska halvön
- Morotssallad
- Morotsdipp med getost
- Morots-, lins och cashewsoppa
- Morots- och savojkålssallad
- Morots- och linssoppa
- Morot- och jordärtskockssoppa
- Marockansk morotssallad
- Magnus coleslaw
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Lins-, morot och kålrabbisallad
- Kålrabbi- och morotssallad
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Krämig morotssallad
- Johannas palsternackssoppa
- Jens rotselleripuré
- Ingelas coleslaw
- Ingefärsglaserade morötter med pak choy
- Honungsstekta palsternackor
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Glaserad råstekt morots- och potatiskaka
- Dinkelsallad med fetaost
- Dillglaserade morötter
- Coleslaw på rödkål och pepparrot
- Coleslaw på kålrabbi
- Coleslaw
- Citronrostade palsternackor
- Citronkokta morötter
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Morotssallad med spenat och senapsdressing
- Annas morotssoppa
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
- Ugnsstekt palsternacka med saffran
- Morotssoppa med ingefära
- Dragon- och citronmarinerade morötter
- Sallad på råriven morot
- Saffransstekta morötter
Kött
- Grillspett med palsternacka och korv
- Kycklinggryta med senap & palsternacka
- Palsternacka med rökt sidfläsk & matgryn
- kryddiga lammfärsspett med morötter
- Riviga biffar med morot eller betor
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärsbiffar med lök och palsternacka
- Rostbiffswrap med steppsallad
- Palsternacka med bacon
- Lammkebab med morot och spiskummin
- Fylld lövbiff med äpple, rotselleri och lök
- Fläsklägg med rotmos
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...