Meny

Sval morotssoppa med chili

4–6 portioner

500 g morötter
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
1 msk olja
1–2 tsk hackad röd chili
2 msk riven färsk ingefära
3 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
1 frp kokosmjölk
salt och cayennepeppar
ev cashewnötter
ev basilika

Skala morötter, lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Krossa eller banka citron­gräset så att det blir lite trasigt och vätskar sig, dela i några bitar.

Fräs grönsaker och citrongräs i olja, ett par minuter (utan att det får färg), i en vid kastrull. Tillsätt chili, ingefära och vin, låt puttra i ca 10 minuter.

Häll i buljong och kokosmjölk, koka upp och låt småputtra tills morötterna mjuknat. Ta bort citrongräset. 

Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong. Låt svalna.

Toppa gärna med hackade cashew­nötter och basilika. En perfekt måltid en varm sommardag. Kan också serveras varm.

Recept: Ingela Persson

Tips chili & morot

Grönt

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...