Chilimarinerad lax
4 PORTIOER
ca 600 g laxfilé med skinn
MARINAD:
1 chili
1 vitlöksklyfta, riven
fint rivet skal och saft av 1 lime
2 tsk fint riven ingefära
3 msk rapsolja
Skär laxen i fyra portionsbitar och lägg på ett fat.
Halvera chilin, skrapa bort kärnhuset och tärna köttet fint. Vispa ihop chili, vitlök, limeskal, -saft, ingefära och olja. Häll marinaden över laxen och vänd runt. Låt marinera i kylen ca 30 minuter.
Grilla fisken på fin glöd i ca 10 minuter.
35 recept med Chili
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Sval morotssoppa med chili
- Wraps med avokado & bönor
- Stekt ägg med broccoli & chili
- Varm broccoli med chili
- Frasigt ris med broccoli & chili
- Honungsglaserade morötter med chili
- Stekt zucchini med yoghurt & chimichurri
- Wok med broccoli & brytbönor
- Bakad sötpotatis med majs & chili
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Vinägerpicklad rabarber
- Ugnsstekt potatis med majs och chili
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt sötpotatis med rökt chili och lime
- Sötpotatissoppa med chili och rostad vitlök
- Spaghetti med vitlök, olja och chili
- Sojastekt pak choy med chili och dill
- Rostad sötpotatis med tofu, chili och ingefära
- Pico de gallo
- Lökchutney med apelsin och chili
- Harissa
- Gurksallad med chili, ingefära och sesamfrön
- Gräddkokt majs med vitlök och chili
- Chilimarinerad kinakål och gurka
- Chilifrästa majskolvar med bönor
- Chilifräst majs med bönor och romansallad
Fågel
Lite annat
Chili
Chili kan ätas som grönsak (chilifrukt) eller som krydda (chilipeppar) och till Sverige har importen, bara det senaste...