Meny

Chili

Chili kan ätas som grönsak (chilifrukt) eller som krydda (chilipeppar) och till Sverige har importen, bara det senaste decenniet, gått från ca 15 till 500 ton per år. Viss förvirring råder i och med att chilin kan ha olika namn beroende på i vilket land man befinner sig och dessutom gärna ändra namn i och med att den torkats. Klart är dock att chilin är släkt med paprikan och att det finns ett otal sorter med varierande styrka. Att skära bort fröhuset och de vita delarna på skalens insida gör chilin betydligt mildare i smaken. Om du trots allt tycker hettan blir för svår så drick ett glas mjölk eller yoghurt.

Förvaring

Förvara svalt men inte kallt, +5–10°. Chili går utmärkt att frysa.

Säsong

Ekologisk chili skördas året runt i Europa.

Passar med

Chili passar exempelvis med kyckling, fläskkött, soja, majs, pumpa, sötpotatis, tomat, lime, koriander, ingefära, mango.