Chili
Chili kan ätas som grönsak (chilifrukt) eller som krydda (chilipeppar) och till Sverige har importen, bara det senaste decenniet, gått från ca 15 till 500 ton per år. Viss förvirring råder i och med att chilin kan ha olika namn beroende på i vilket land man befinner sig och dessutom gärna ändra namn i och med att den torkats. Klart är dock att chilin är släkt med paprikan och att det finns ett otal sorter med varierande styrka. Att skära bort fröhuset och de vita delarna på skalens insida gör chilin betydligt mildare i smaken. Om du trots allt tycker hettan blir för svår så drick ett glas mjölk eller yoghurt.
Förvaring
Förvara svalt men inte kallt, +5–10°. Chili går utmärkt att frysa.
Säsong
Ekologisk chili skördas året runt i Europa.
Passar med
Chili passar exempelvis med kyckling, fläskkött, soja, majs, pumpa, sötpotatis, tomat, lime, koriander, ingefära, mango.
35 recept med Chili
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Sval morotssoppa med chili
- Wraps med avokado & bönor
- Stekt ägg med broccoli & chili
- Varm broccoli med chili
- Frasigt ris med broccoli & chili
- Honungsglaserade morötter med chili
- Stekt zucchini med yoghurt & chimichurri
- Wok med broccoli & brytbönor
- Bakad sötpotatis med majs & chili
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Vinägerpicklad rabarber
- Ugnsstekt potatis med majs och chili
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt sötpotatis med rökt chili och lime
- Sötpotatissoppa med chili och rostad vitlök
- Spaghetti med vitlök, olja och chili
- Sojastekt pak choy med chili och dill
- Rostad sötpotatis med tofu, chili och ingefära
- Pico de gallo
- Lökchutney med apelsin och chili
- Harissa
- Gurksallad med chili, ingefära och sesamfrön
- Gräddkokt majs med vitlök och chili
- Chilimarinerad kinakål och gurka
- Chilifrästa majskolvar med bönor
- Chilifräst majs med bönor och romansallad