Meny

Frasigt ris med broccoli & chili

4 portioner

6–8 dl kokt basmatiris, kallt
3 msk olja
1 broccoli
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar
1 msk rostade sesamfrön
1 dl majonnäs
1 msk srirachasås

Sätt ugnen på 200°.  Lägg riset på en plåt. Ringla över 1 msk olja, blanda med riset och strö ut det över plåten, det kan vara lite klumpigt. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter. Gör små buketter av broccolin, skala stammen och skär den i små bitar. 

Blanda broccolin med resterande olivolja och riven vitlök. Salta och peppra. Ta ut plåten och fördela broccolin över riset och sätt in i ugnen igen. Rosta broccolin med riset i ca 10 minuter.
Se upp så att det inte bränner, riset ska bli frasigt och broccolin rostad. Strö över rostade sesamfrön.  

Rör ihop majonnäs och srirachasås och servera med det frasiga riset. Gott tillsammans med stekt ägg, lax, tofu eller kyckling.

Tips broccoli, chili & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...