Meny

Rödbetsfalafel

ca 25 stycken

200 g torkade kikärtor, blötlagda
400 g rödbetor, rårivna
1 rödlök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk malen koriander
1 tsk timjan
1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar
neutral rapsolja

Blötlägg kikärtor i minst 12 tim. Spara gärna blötläggningsvattnet och ge som näring till dina växter. Pressa saften ur de rårivna rödbetorna (saften är god att dricka direkt). Mixa rödbetor med kikärtor en stund, blanda i lök, vitlök och alla kryddor. Mixa smeten jämn så att du kan forma bollar med hjälp av en sked. Platta till bollarna något.

Hetta upp olja i en stekpanna eller gryta och fritera falafeln. Lägg på en tallrik med hushållspapper så att överflödig olja sugs upp. Gott att servera till vårt tunnbröd på sötpotatis med yoghurtsås och sallat.

Recept: Niina Snijder

Tips kikärtor, rödbetor & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...