Meny

Vegetarisk bolognese med mangold

1 stor sats

1 ask champinjoner, hackade
2 dl valnötter, hackade
2 msk Tamari sojasås
2 rödlökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
½ röd chili, hackad
1 knippe mangold, finhackad
2 morötter, finhackade
3 msk rapsolja
1 frp krossade tomater
1 msk honung
citronsaft
salt och peppar

Blanda hackad svamp och valnötter med sojasåsen i en skål. Stek lök, vitlök och chili en stund i olja i en gryta. Vänd sedan ner hackad mangold och morotsbitar och stek under omrörning. När grönsakerna börjar mjukna häller du över 1 dl vatten och låter det puttra ytterligare någon minut. 

Rör ner svamp- och valnötsblandningen och häll över krossade tomater och honung. Sänk värmen och låt koka under lock i ca 15 minuter tills bolognesen är tjock. Skulle bolognesen vara för rinnig –koka en stund utan lock och är den för torr –tillsätt lite vatten. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft. Servera med nykokt spagetti och riven parmesan. 

Recept: Niina Snijder

Tips champinjon, valnötter & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...