Champinjoner i tomatsås
4 PORTIONER
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad röd chilifrukt eller 1 tsk sambal oelek
1/2 dl olivolja
1 burk hela tomater, ca 400 g
250 g champinjoner
1/2 dl finhackad bladpersilja
salt och svartpeppar
Fräs vitlök och chili i olivolja i en kastrull i någon minut utan att de får färg. Tillsätt tomaterna, hacka sönder dem något och låt sjuda i 20 minuter under lock.
Skär stora svampar i 4 bitar eller använd små hela. Vänd ner dem och persiljan i tomatsåsen. Smaksätt med salt och peppar. Låt sjuda tills svampen är mjuk, 10–15 minuter.
Servera som tillbehör eller som förrätt med en bit bröd.
58 recept med Champinjon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Champinjon- och spenatpaj
- Lättpicklade champinjoner
- Enkel svampsoppa
- Vegetarisk bolognese med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Halloumispett med zucchini & svamp
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Gratinerad portabello, ädelost och valnötter
- Inkokt svamp med tomat och örter
- Lättpicklade champinjoner
- Ugnsstekta champinjoner med sojadressing
- Smördegsöverbakad svampragu
- Pak choy med svamp & soja
- Vitlöksmarinerade champinjoner
- Ugnsgratinerade champinjoner
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svampsås
- Svampsoppa
- Svamprisotto
- Svamp- och zucchiniwrap
- Svamp- och zucchiniragu
- Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp
- Rotpersilja med svamp och lök
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Pappardelle med svamp och parmesanost
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Gratinerade champinjoner med bröd och parmesan
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Champinjonvinägrett
- Champinjonsoppa
- Champinjonsallad
- Champinjoner i tomatsås
- Champinjon- och potatissoppa
- Svamp- och äppelragu
Champinjon
Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...