Meny

Svartrot med svamp och purjolök

4 PORTIONER

300 g svartrötter
1 purjolök
1/2 tsk timjan
1 ask champinjoner
smör
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Skala svartrötterna, skär i ca 5 cm långa bitar och lägg i kallt vatten med ett par droppar citronsaft tills de ska användas så att de inte mörknar.

Skär purjolöken i 2–3 cm skivor.

Koka upp vatten i en kastrull, lägg i svartrötterna, timjan och lite salt. Låt sjuda i 5 minuter. Lägg ner purjo­löken, låt sjuda tills svartrötterna är mjuka, ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt rinna av, gärna på en kökshandduk.

Halvera champinjonerna och stek gyllenbruna i smör. Tillsätt svart­rötterna, purjolöken och hackad vitlök. Låt alltsammans fräsa i ett par minuter. Salta och peppra.

Gott till exempelvis fläskkött, stekt kyckling eller fisk.

Recept: Ingela Persson

Tips champinjon, purjolök & svartrot

Grönt

Svartrot

Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...