Ljummen svartrotssallad
4 portioner
400 g svartrötter
citronvatten
30 g smör
1 timjankvist
1 vitlöksklyfta
1 msk japansk soja
2 msk balsamvinäger
80 g rostade nötter
80 g hyvlad parmesan
späda gröna blad
Börja med att skölja och skala svartrötterna, lägg dem i citronvatten så de inte oxiderar. Dela dem en eller två gånger på längden så de blir lättare att hantera i stekpannan. Värm en panna med lite olja och stek svartrötterna gyllene på medelhög värme. Tillsätt sedan smöret, timjan och vitlöksklyftan, krossad med handloven.
När smöret är brynt, ta av från plattan och tillsätt soja, balsamvinäger och grovt hackade nötter.
Arrangera på ett fat och toppa med späda blad och hyvlad parmesan, servera genast. Passar till kyckling eller fisk.
Recept: Frida Sandberg
30 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Pankokrispig svartrot och polkabeta med tahini-dipp
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin

Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...