Svartrot med gremolata
4 PORTIONER
4 svartrötter
några droppar citron
4 skivor lufttorkad skinka
Gremolata:
2 msk hackad bladpersilja
1 msk rivet citronskal
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk riktigt god olivolja
salt och peppar
Blanda ingredienserna till gremolatan i en skål. Smaksätt med salt och peppar.
Skala svartrötterna under rinnande vatten med en potatisskalare. Lägg dem i en bunke med kallt vatten och lite citron så att de inte missfärgas. Skär rötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull, ca 10 minuter.
Vänd svartrötterna i gremolatan och servera dem exempelvis med lufttorkad skinka som förrätt, eller till kyckling eller lamm.
29 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...