Gräddkokt svartrot, rökt sidfläsk och persilja
3–4 PORTIONER
ca 200 g svartrötter
2 dl vispgrädde
100 g rökt sidfläsk, tärnat
salt och peppar
persilja
Skala svartrötterna under rinnande vatten med en potatisskalare och skär i ca 5 cm långa bitar. Koka i 5 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Koka upp grädde i en kastrull och låt sjuda tills den tjocknat lite. Lägg i svartrötterna och låt dem sjuda mjuka.
Stek fläsket knaprigt i en torr het stekpanna. Rör ner fläsket i grädden, smaksätt med salt och peppar och klipp över persilja.
30 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Pankokrispig svartrot och polkabeta med tahini-dipp
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin

Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...