Meny

Gräddkokt svartrot med äpple och lingon

4 PORTIONER

400 g svartrötter
1 lök, eller ca 5 cm purjolök, skivad
1 tsk timjan
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 nypa av en grönsaksbuljongtärning
1 äpple, tunt klyftat
salt och peppar
1/2–1 dl rårörda lingon

Skala svartrötterna under rinnande vatten och lägg i en bunke med vatten och några droppar citronsaft så att de inte missfärgas. Skär rötterna i ca 5 cm långa stavar och koka nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten, 5–10 minuter. Häll av vattnet och ställ kastrullen åt sidan.

Fräs lök och timjan mjuka i smör utan att de får färg. Häll i grädde, smula i buljong och koka ihop i ett par minuter. Lägg i svartrötterna och äppelklyftorna och låt sjuda tills svartrötterna är varma och äpplet har mjuknat. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner lingon och servera till exempelvis pannbiff.

Recept: Ingela Persson

Tips äpple & svartrot

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...