Meny

Stuvade svartrötter med riven pepparrot

4 portioner

300–400 g svartrötter
saften från 1/2 citron
1/2 litet spetskålhuvud
1 dl skivad purjolök
25 g smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
salt och peppar
1 bit pepparrot, riven

Skala svartrötterna under kallt rinn-ande vatten, skär dem i 3 cm långa stavar och lägg dem i en kastrull med kallt vatten, citronsaft och ett par nypor salt. Koka dem nätt och jämnt mjuka i citronvattnet. 

Skär spetskålen i grövre bitar. Smält smöret i en kastrull, vispa i vetemjölet och häll i mjölken under vispning. Koka upp under vispning och låt det sjuda tills det tjocknar i ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar. 

Lägg i svartrötter, purjolök och spetskål i såsen, vänd runt och rör tills spetskål och purjolök mjuknat. 

Riv över pepparrot och servera till exempelvis en bit lax eller isterband.

Recept: Ingela Persson

Tips pepparrot, spetskål & svartrot

Grönt

Svartrot

Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...