Stuvade svartrötter med riven pepparrot
4 portioner
300–400 g svartrötter
saften från 1/2 citron
1/2 litet spetskålhuvud
1 dl skivad purjolök
25 g smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
salt och peppar
1 bit pepparrot, riven
Skala svartrötterna under kallt rinn-ande vatten, skär dem i 3 cm långa stavar och lägg dem i en kastrull med kallt vatten, citronsaft och ett par nypor salt. Koka dem nätt och jämnt mjuka i citronvattnet.
Skär spetskålen i grövre bitar. Smält smöret i en kastrull, vispa i vetemjölet och häll i mjölken under vispning. Koka upp under vispning och låt det sjuda tills det tjocknar i ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg i svartrötter, purjolök och spetskål i såsen, vänd runt och rör tills spetskål och purjolök mjuknat.
Riv över pepparrot och servera till exempelvis en bit lax eller isterband.
80 recept med Pepparrot, Spetskål & Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Sojamarinerad gurka med ärtor och pepparrot
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Svartrötter i senapsgrädde
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Smörslungade rotfrukter med dill och pepparrot
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Sallad med spetskål och rabarber
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Raw coleslaw
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Kålrot- och pepparrotsstomp
- Kål med äpple och lök
- Honungsstekta rödbetor med pepparrotscrème
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Coleslaw på rödkål och pepparrot
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinkokt svartrot
- Apelsinbräserad spetskål
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
- Buljongbräserad spetskål
Kött
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...