Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
4 PORTIONER
1 spetskålshuvud
salt och peppar
2 dl vispgrädde
1 nypa grönsaks- eller fiskbuljong
1/2 dl fint tärnad lök
saft och rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl hackad dill
2 msk klippt smörgåskrasse
Sätt ugnen på 150°.
Skär spetskålen i 4 eller 6 jämnstora klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Koka upp grädde, buljong och lök, häll det över kålen. Baka i ugnen ca 20 minuter eller tills kålen är mjuk men har en kärna kvar. Toppa med citronskal och -saft. Strö örter över.
Gott till exempelvis fisk.
39 recept med Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Raw coleslaw
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Kål med äpple och lök
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...