Karamellstekt kål med lök & svamp
4 PORTIONER
1 lök
1/2 spetskål
50 g smör
2 dl svamp, t ex kantarell, karl-johan eller champinjon
timjan
1 tsk råsocker
salt och peppar
persilja
Skala löken, skiva den och kålen tunt. Stek lök och kål i smöret i en stekpanna på låg temperatur riktigt länge. Kålen ska bli mjuk och ljust brun.
Tärna svampen fint och rör ner svamp och timjan i kålen. Strö i sockret och låt steka varsamt i ungefär tio minuter till. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner hackad persilja.
Gott till exempelvis pannbiffar, i tunnbrödsrulle med köttbullar eller i ett pitabröd med rikligt med riven lagrad ost och sallad.
156 recept med Gul lök, Spetskål & Svamp
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Soppa på jättelök
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Kryddinlagda grönsaker
- Niinas enkla löksoppa
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Svamppaj med lök och lagrad ost
- Karamelliserad gul lök
- Vitlöksstekt svamp med betor och mangold
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Svamp & zucchinnipanna med grönpeppar
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Brysselkålstopp med parmesan
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Mangold- & lökpaj
- Lökcrème med timjan
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Lökpaj med mangold
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Risone med broccoli & spenat
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Friterad lök
- Lök- & kaprisvinägrett
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Brunchmacka med portabello & ägg
- Ugnsbakad portabello med rosmarin & tomat
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Citronstekt spetskål med spenat
- Grönpepparsmör
- Spetskål med tomat och dill
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Spetskål med frasig grönkål
- Sojamarinerad svamp
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Ugnsstekt lök med äpple
- Svartrot med äpple och smålök
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Raw coleslaw
- Peters russinlökar
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Kål med äpple och lök
- Isad lök- och kålsoppa
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Grundrecept risotto
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Honungsrostad lök med ingefära
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
Fisk
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Musslor, fänkål & grädde
- Allt på en plåt – bakad lax & spetskål med chilimajo
- Bakad spetskål med sandefjordssås & mandel
- Mangold med sardellsmör & lök
- Tonfiskröra med zucchini
- Currygratinerad torsk med blomkål
- Halstrad lax med asiatisk coleslaw
- Ångad spetskål med brynt smör, matjesill och rabarber
Kött
- Kroppkakor med ost och baconfyllning
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Toast med bacon, lök & lagrad ost
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärs med blomkål & lök
- Svamptoast med bacon & västerbottensost
- Spetskålssallad med sidfläsk och gräslök
- Stekt spetskål med fläsk
- Stekt fläsk med löksås
- Spetskål med parmesanbéchamel och fläsk
- Spetskål med grädde och fläsk
- Lammfärssoppa med kål
- Kålpudding
- Kåldolmar
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...