Meny

Spetskål med parmesanbéchamel och fläsk

4 PORTIONER

ca 300 g stekfläsk, tärnat
1 litet spetskålshuvud
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
100 g parmesanost, grovt riven

Stek fläsket knaprigt. Skär spets­kålen i klyftor och skär bort mer­parten av rotstocken (klyftorna ska fortfarande hålla ihop). Koka mjuka i generöst med lättsaltat vatten i en kastrull.

Smält smör i en annan kastrull. Sänk värmen och vispa i mjölet. Häll på mjölk, lite i taget och låt såsen tjockna under omrörning innan du häller på ny. Låt bubbla ett par minuter så att mjölsmaken hinner koka bort. Ta av värmen och rör ner parmesanost.

Servera omedel­bart, med kokt potatis till för den som vill.

Recept: Lotta Lundgren

Tips spetskål

Spetskål

Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...