Spetskål med parmesanbéchamel och fläsk
4 PORTIONER
ca 300 g stekfläsk, tärnat
1 litet spetskålshuvud
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
100 g parmesanost, grovt riven
Stek fläsket knaprigt. Skär spetskålen i klyftor och skär bort merparten av rotstocken (klyftorna ska fortfarande hålla ihop). Koka mjuka i generöst med lättsaltat vatten i en kastrull.
Smält smör i en annan kastrull. Sänk värmen och vispa i mjölet. Häll på mjölk, lite i taget och låt såsen tjockna under omrörning innan du häller på ny. Låt bubbla ett par minuter så att mjölsmaken hinner koka bort. Ta av värmen och rör ner parmesanost.
Servera omedelbart, med kokt potatis till för den som vill.
39 recept med Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Raw coleslaw
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Kål med äpple och lök
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...