Meny

Allt på en plåt – bakad lax & spetskål med chilimajo

4 PORTIONER

1 spetskål
1 purjolök
ca 600 g lax i bit, gärna med skinn
3 msk olja
3 msk japansk soja
1 msk sesamolja
rivet skal av 1/2 lime
malen svartpeppar
1 1/2 dl majonnäs
1/2–1 tsk sriracha eller tabasco
1 tsk färskpressad limesaft
salt

Sätt ugnen på 200°C.

Lägg laxen i en ugnsform. Dela spetskålen i 6 klyftor på längden. Ansa, skölj och skär purjon i ca 2 cm stora bitar. Lägg grönsakerna runt om laxen.

Blanda olja, soja, sesamolja och limeskal i en skål. Ringla över lax och grönsaker och blanda runt.

Ställ in mitt i ugnen i 15 minuter. Sätt värmen på grill och låt stå ytterligare ca 5 minuter eller tills kålen fått lite färg och laxen är klar.

Blanda majonnnäsen med sriracha och limesaft, smaka av med salt. Bjud med ris, pressad potatis eller med ett gott bröd.

Recept: Lina Wallentinson

Tips spetskål

Spetskål

Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...