Rostad spetskål med pepparrot & dill
4 PORTIONER
1/2 spetskålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
25 g smör
1 tsk fänkålsfrön, mortlade
salt och peppar
100 g färskost
1–2 msk riven pepparrot
1 tsk dijonsenap
Sätt ugnen på 175°C.
Skär spetskålen i fyra klyftor med roten kvar, lägg i en ugnsform eller på en plåt. Riv vitlöken och blanda med oljan i en skål. Smält smöret och rör ner vitlöksoljan och fänkålsfröna, skeda det över klyftorna, salta och peppra.
Rosta kålen i ugnen i ca 10 minuter. Sänk till 150°C och låt kålen stå kvar tills den mjuknar men ändå känns lite fast. Ös gärna med smöret på plåten ett par gånger. Akta så det inte bränner.
Rör ihop färskost, pepparrot och senap i en skål. Servera kålen med färskostkrämen. Gott till färsbiffar, lövbiff eller en bit stekt torsk.
81 recept med Dill & Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Potatissallad med gurka och dill
- Potatissallad med gurka och dill
- Gulbetor med dill och citron
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Morötter med dill & Västerbottensost
- Dillpicklad rödlök
- Potatissallad
- Grönsaksvåfflor
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Fänkål & gurka med kapris
- Blomkål & krossad potatis
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Potatissallad med fänkål & dill
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Smörslungade rotfrukter med dill och pepparrot
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Sallad med spetskål och rabarber
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Raw coleslaw
- Rabarber- och fänkålssallad med dill
- Potatisstomp med dill och gräslök
- Palsternacka med tomat och dill
- Morötter med dill och kräftstjärtar
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Majrova med dill och tomat
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kål med äpple och lök
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Gräddkokt fänkål med tomat och dill
- Fänkålssallad med äpple och dill
- Fänkål med västeråsgurka och dill
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
Fisk
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Allt på en plåt – bakad lax & spetskål med chilimajo
- Bakad spetskål med sandefjordssås & mandel
- Krämig fänkålssill med dill
- Enkel sill med mycket dill
- Ångad spetskål med brynt smör, matjesill och rabarber
- Stekt strömming med tomat och dill
- Skagenröra med pepparrot
- Rullströmming med tomat och dill
- Gräddig fiskgryta med blomkål och dill
- Fisk i paket med tomat och dill
- Dill- och vitlökssill
Lite annat
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...