Meny

Rostad spetskål med pepparrot & dill

4 PORTIONER

1/2 spetskålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
25 g smör
1 tsk fänkålsfrön, mortlade
salt och peppar
100 g färskost
1–2 msk riven pepparrot
1 tsk dijonsenap

Sätt ugnen på 175°C.

Skär spetskålen i fyra klyftor med roten kvar, lägg i en ugnsform eller på en plåt. Riv vitlöken och blanda med oljan i en skål. Smält smöret och rör ner vitlöksoljan och fänkålsfröna, skeda det över klyftorna, salta och peppra.

Rosta kålen i ugnen i ca 10 minuter. Sänk till 150°C och låt kålen stå kvar tills den mjuknar men ändå känns lite fast. Ös gärna med smöret på plåten ett par gånger. Akta så det inte bränner.

Rör ihop färskost, pepparrot och senap i en skål. Servera kålen med färskostkrämen. Gott till färsbiffar, lövbiff eller en bit stekt torsk.

Recept: Ingela Persson

Tips dill & spetskål

Grönt

Lite annat

Spetskål

Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...