Meny

Kokt lamm med dillsås

4 PORTIONER

500 g lammbog
1 gul lök
1 morot
1 purjolök
5 vitpepparkorn
2 tsk salt/liter vatten
några dillstjälkar

DILLSÅS:
1 dl ättikssprit, 12%
1 msk strösocker
2 knippen dill
5 dl buljong från lammkoket
1 msk smör + 1 msk vetemjöl till redning
1 dl vispgrädde, lätt vispad

TILL SERVERING:
kokt potatis
kokta rotfrukter

Skär köttet i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Skumma och lägg i grönsakerna och kryddorna. Sjud under lock tills köttet är mört, ca 1 timme. Lyft upp köttet och sila buljongen.

Koka ihop ättika, socker och dillstjälkar i några minuter. Hacka dillvipporna och spara dem till senare. Ta av kastrullen från värmen och låt dra i 20 minuter. Sila.

Blanda smör och mjöl till en kula. Vispa ner kulan i lammbuljongen och låt koka i 10 minuter. Smaksätt med ättiks- och dillreduktionen lite i taget tills balansen mellan sötma och syra är behaglig. Värm köttet i såsen.

Servera dillköttet med kokt potatis och rotfrukter.

Lite annat