Kokt lamm med dillsås
4 PORTIONER
500 g lammbog
1 gul lök
1 morot
1 purjolök
5 vitpepparkorn
2 tsk salt/liter vatten
några dillstjälkar
DILLSÅS:
1 dl ättikssprit, 12%
1 msk strösocker
2 knippen dill
5 dl buljong från lammkoket
1 msk smör + 1 msk vetemjöl till redning
1 dl vispgrädde, lätt vispad
TILL SERVERING:
kokt potatis
kokta rotfrukter
Skär köttet i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Skumma och lägg i grönsakerna och kryddorna. Sjud under lock tills köttet är mört, ca 1 timme. Lyft upp köttet och sila buljongen.
Koka ihop ättika, socker och dillstjälkar i några minuter. Hacka dillvipporna och spara dem till senare. Ta av kastrullen från värmen och låt dra i 20 minuter. Sila.
Blanda smör och mjöl till en kula. Vispa ner kulan i lammbuljongen och låt koka i 10 minuter. Smaksätt med ättiks- och dillreduktionen lite i taget tills balansen mellan sötma och syra är behaglig. Värm köttet i såsen.
Servera dillköttet med kokt potatis och rotfrukter.
44 recept med Dill
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Potatissallad med gurka och dill
- Potatissallad med gurka och dill
- Gulbetor med dill och citron
- Morötter med dill & Västerbottensost
- Dillpicklad rödlök
- Potatissallad
- Grönsaksvåfflor
- Fänkål & gurka med kapris
- Blomkål & krossad potatis
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Potatissallad med fänkål & dill
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Smörslungade rotfrukter med dill och pepparrot
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rabarber- och fänkålssallad med dill
- Potatisstomp med dill och gräslök
- Palsternacka med tomat och dill
- Morötter med dill och kräftstjärtar
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Majrova med dill och tomat
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Gräddkokt fänkål med tomat och dill
- Fänkålssallad med äpple och dill
- Fänkål med västeråsgurka och dill