Meny

Mjölksyrad lök med dill och äpple

4–5 PORTIONER

750 g små gula lökar
1 syrligt äpple
5 g (knappt 2 tsk) havssalt
1 1/2 msk färdig surkålssaft
1 1/2 msk finhackad dill
1 msk vatten

Skala lökarna och lägg dem i en kruka eller bunke.

Skala äpplet, kärna ur och grovriv det. Blanda med salt, surkålssaft, dill och vatten. Häll alltsammans över lökarna. Se till att lökarna ligger under vätska. Låt jäsa i ett svalt utrymme i 2–3 dagar.

Fyll burkar med lock (gärna patent­lock – alltså gummiring och bygel) och låt stå svalt (gärna i 12–15°) i 2 veckor. Låt gärna stå i kyl­skåp i ytterligare några veckor så blir inläggningen ännu godare.

Gott till exempelvis stekar eller på rostat bröd tillsammans med kött­pålägg eller till tonfisk på burk.

Recept: Jens Linder

Tips äpple, dill & gul lök

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...