Meny

Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk

1 PLÅT

1 rulle smördeg
1 dl crème fraiche
1 dl grovt riven ost, gärna comté eller gruyère
salt och peppar
2 gula lökar, skivade
1 msk smör
200 g rökt eller rimmat sidfläsk, i tärningar
1/2 dl grovt hackad persilja

Sätt ugnen på 175°.

Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills smördegen rest sig, är frasig och har fått fin färg, ca 10 minuter.

Ta plåten ur ugnen, lägg ett bakplåtspapper på smördegen, tryck ut luften så att degen blir platt.

Rör ihop crème fraiche och hälften av den rivna osten, salta och peppra.

Stek löken mjuk i smör i en stekpanna utan att den tar färg. Salta, peppra och ställ åt sidan. Stek fläsket i het stekpanna tills det är knaprigt och fått fin färg, häll upp på en tallrik med hushållspapper. Blanda lök och fläsk i en skål.

Bred ut crème fraiche på smördegen, fördela lök och fläsk ovanpå. Grädda i ugnen ytterligare 5–10 minuter. Strö över resterande ost och persilja.

Recept: Ingela Persson

Tips gul lök

Grönt

Gul lök

Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig...