Meny

Gul lök

Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig ingrediens såväl i matlagning som i folklig medicin.

Skär löken kyld och använd en riktigt vass kniv så slipper du tårar.

Läs också Jens Linders artikel “Lökens lov” och Ann-Helen Meyer von Bremens artikel “Räkna med lök” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev XX/XXXX och 50/2016.

Förvaring

Grönsakslådan längst ner i kylen fungerar bra till torkad gul lök. Lägg dem gärna i en papperspåse eftersom de är känsliga för fukt. Färsk gul lök bör förvaras kallt. Tillagad lök går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk färsk gul lök med blast från juni till augusti. Gul lök som ska lagras skördas från augusti till oktober och finns att köpa i affären långt in på senvintern.

Passar med

Gul lök passar med det mesta.

Tips gul lök