Meny
potatoes-1866415_1920

Potatisgratäng med tomat

4 PORTIONER

600 g potatis
1 lök
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
4 tomater
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
5 dl grädde

Sätt ugnen på 200°C.

Skala potatis och lök, skiva tunt och lägg i en skål. Riv i vitlök och smaksätt med salt och peppar. Lägg allt i en ugnssäker form.

Skiva tomaterna. Blanda olja och rosmarin. Lägg tomaterna på potatisen, skeda över örtoljan och häll på grädden.

Gratinera i ugnen i 30–40 minuter. Om tomaterna börjar få fin färg innan potatisen är mjuk så täck med lite folie. Gratängen är god som tillbehör till grillad fisk eller kyckling.

Recept: Ingela Persson

Tips gul lök, potatis & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...