Meny

Grönsaksfyllda lökdolmar

4 PORTIONER

2 stora gula lökar
1 morot, grovt riven
1 palsternacka, grovt riven
3 jordärtskockor, grovt rivna
2 vitlöksklyftor, skivade
2 msk smör
salt och vitpeppar
1 dl vispgrädde
1 dl grönsaksbuljong
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk hackad gräslök

Sätt ugnen på 200°.

Skala lökarna och gör ett snitt in till mitten, hela vägen från roten till spetsen. Koka lökarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något.

Stek de rivna rotfrukterna mjuka tillsammans med vitlök i smör i en stekpanna. Salta och peppra.

Koka upp grädde, buljong och vinägrett i en kastrull.

Separera löklagren från varandra. Fördela rotsaksblandningen i “lökskålarna” och sätt ihop dem till dolmar med hjälp av tandpetare. Lägg dem i en ugnssäker form och häll över gräddbuljongen. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.

Strö över gräslök och servera dolmarna som vegetarisk rätt eller som tillbehör till exempelvis grillat kött.

Tips gul lök

Gul lök

Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig...