Isad lök- och kålsoppa
4 PORTIONER
3 späda purjolökar
1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
1/2 vitkålshuvud
olivolja
färsk timjan
1 liter mjölk
2 dl krossad is
salt
4 tomater, hackade
Skär purjolök, lök, vitlök och kål i mindre bitar. Fräs försiktigt glansiga i rikligt med olivolja tillsammans med lite timjan i en kastrull. Häll på mjölk och låt koka upp. Ta kastrullen av värmen och låt dra tills kålen är mjuk. Låt stå i kylen över natten.
Mixa soppan tillsammans med is. Smaksätt med salt. Servera omgående med hackad tomat och timjan.
228 recept med Gul lök, Purjolök & Vitkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vitkålslåda
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Vitkålssallad med riven morot och majonnäs
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Kryddinlagda grönsaker
- Stekt vitkål med vitlök
- Ugnsbakad vitkål
- Niinas enkla löksoppa
- Rotfruktssoppa
- Tomatsoppa med rosmarin och purjolök
- Koreansk coleslaw
- Enkel purjolökssoppa
- Karamelliserad gul lök
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Potatis och purjolökstortilla med dill
- Ugnsrostad vitkål
- Krämig zucchini & vitkål
- Ugnsrostad vitkål med fetaost & valnötter
- Grönsakspaj med purjolök & mangold
- Coleslaw på curry & äpple
- Pizzasallad
- Purjolökssoppa
- One pot pasta med grönsaker
- Kryddig spenat
- Sötpotatisbowl
- Kål & äppelpanna
- Potatis- & purjolökssoppa
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Vitkålssallad med kikärtor och tahini
- Gurksallad med druvor & mynta
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Coleslaw med betor & pecorino
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Coleslaw med äpple & lök
- Krämig kålsallad med senap
- Veckans vitkålssallad
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Ugnsbakad zucchini med fetaost & tomater
- Mangold- & lökpaj
- Lökcrème med timjan
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Mangoldwok med soja & sesam
- Blomkålsris med purjo & zucchini
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Lökpaj med mangold
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Vitkål med surkål & äpple
- Morotssallad med fänkål & äpple
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Gräddig purjolökssås med fänkålsfrön
- Risone med broccoli & spenat
- Vitkål med brynt nötsmör
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Friterad lök
- Lök- & kaprisvinägrett
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Krämig mangold med äpple & purjolök
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Ägghalvor med smörkokta bönor
- Krämig bönsallad med citron
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Purjo- och blomkålssoppa
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Grönpepparsmör
- Potatis- och purjolökssoppa
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Inlagd purjolök
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Äppel- och vitkålssallad med myntavinägrett
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssoppa
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Vitkålssallad med äpple och valnötter
- Vitkålssallad med yoghurt och mynta
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Vitkål med soja och russin
- Vitkål 1-2-3
- Ulriks rabarbercoleslaw
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Ugnsstekt lök med äpple
- Tomat- och purjolöksragu med spenat
- Tarte tatin på purjolök
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartgrillad purjolök med provensalskt smör
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörbakad kål
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Ugnsstekt vitkål med hasselnötter och comté
- Rostad färsk vitkål med vitlök och citron
- Purjolöksrullar med getost och rucola
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pocherad purjolök med stekt bröd, spräckt yogurt och örter
- Peters russinlökar
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Kyld potatissoppa
- Magnus coleslaw
- Löksallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Kåldolmar med hel korn, rödbetor och getost
- Kål med äpple och lök
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Klar purjolöks- & potatissoppa
- Kimchi på tre sorters kål
- Isad lök- och kålsoppa
- Inlagd kål
- Ingelas potatis- och purjolökssoppa
- Ingelas coleslaw
- Het päron- och kålsallad
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Grundrecept risotto
- Grillad lök i folie
- Getostgratinerad färsk vitkål med zucchini och tomat
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Frasig purjolöksflarn
- Dannes vitkålssallad
- Coleslaw
- Buljongkokt purjolök med senapsmajonnäs
- Färsk vitkål med citronette
- Basrecept surkål
- Honungsrostad lök med ingefära
- Asiatisk kålsallad
- Smothered cabbage, västindisk kål
- Krämig vitkåls- och morotssallad
- Asiatisk råstekt vitkål
- Ingalills vitkålsoppa
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
Fisk
- Ugnsbakad fisk med smörkokt purjolök
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Musslor, fänkål & grädde
- Mangold med sardellsmör & lök
- Tonfiskröra med zucchini
- Currygratinerad torsk med blomkål
- Halstrad lax med asiatisk coleslaw
- Ugnsstekt lax med smörslungad purjolök och spenat
- Stekt strömming med purjolök och tomat
- Smördegsflarn med purjolök och rökt lax
- Gratinerad spätta med tomat och purjolök
- Gratinerad fisk med tomat
Kött
- Kroppkakor med ost och baconfyllning
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärs med blomkål & lök
- Pasta med purjo och rökt sidfläsk
- Tortilla med vitkål och sidfläsk
- Vilt- och kålgryta
- Ugnsstekt vitkål med äpple och honung
- Stekt fläsk med löksås
- Somrig vitkålssallad
- Rostbiffswrap med steppsallad
- Potatis- och purjolökssoppa
- Lammfärssoppa med kål
- Lamm med vitkål och kummin
- Lamm i kål
- Kålpudding
- Kåldolmar
- Jordärtskocks- och purjolökssoppa
- Gratinerad purjolök
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk
- Vitkål med bacon och vinägrett
Vitkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...