Meny

Isad lök- och kålsoppa

4 PORTIONER

3 späda purjolökar
1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
1/2 vitkålshuvud
olivolja
färsk timjan
1 liter mjölk
2 dl krossad is
salt
4 tomater, hackade

Skär purjolök, lök, vitlök och kål i mindre bitar. Fräs försiktigt glansiga i rikligt med olivolja tillsammans med lite timjan i en kastrull. Häll på mjölk och låt koka upp. Ta kastrullen av värmen och låt dra tills kålen är mjuk. Låt stå i kylen över natten.

Mixa soppan tillsammans med is. Smaksätt med salt. Servera omgående med hackad tomat och timjan.

Recept: Mauritz Larsson

Tips gul lök, purjolök & vitkål

Grönt

Vitkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...