Meny

Getostgratinerad färsk vitkål med zucchini och tomat

3–4 PORTIONER

400 g färsk vitkål (ca 1/2 huvud)
smör eller olja till formen
100 g getost
1 liten zucchini, strimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
salt och peppar
(strimlad färsk basilika)

TOMATSÅS:
4 tomater
1/2 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, skivad
2 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°.

Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull. Doppa tomaterna i vattnet i ca 10 sekunder. Kyl dem i kallt vatten.

Skär vitkålen i 4 klyftor. Koka dem i vattnet i 3 minuter. Låt rinna av väl. Lägg kålen i en smord ugnssäker form och strö över getost.

Skala tomaterna, skär dem i klyftor och kärna ur dem. Fräs tomater, lök och vitlök i olivolja under lock i en kastrull i ca 10 minuter. Rör om då och då. Mixa slätt i en matberedare eller med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar.

Fräs zucchinistrimlor och vitlök hastigt i olivolja. Salta och peppra.

Gratinera kålen i ugnen tills osten har fått färg, 5–10 minuter. Häll tomatsåsen och skeda zucchinin runt om kålen, strö eventuellt över lite basilika och servera.

Tips tomat, vitkål & zucchini

Grönt

Zucchini

Zucchini finns i många sorter, färger och former: gula, gröna, vita, avlånga, runda. Namnet kommer från zucca...