Basrecept surkål
1 SATS
1 rumstempererat vitkålshuvud (ca 1 kg)
1 msk salt
Ta bort de yttersta kålbladen och skölj huvudet. Skär det i fyra klyftor och ta bort mittstocken. Skär i så tunna strimlor som möjligt med en vass kniv (eller använd en matberedare).
Lägg kålen i en skål. Salta och låt dra i ca 1 timme.
Lägg ner kålen i en kruka eller rostfri bunke och packa den väl med en träslev. Lägg först en ren handduk på kålen, placera sedan en liten tallrik på handduken och till sist en tyngd på tallriken. Vätskan som bildas kommer att stiga över fatet och på så sätt bilda ett vattenlås som hindrar luft att komma ner i kålen. Låt stå i rumstemperatur.
Efterhand bildas bubblor vilket är ett tecken på att syrningen har satt igång. Ta bort skum varje dag med en slev. Byt också handduk varje dag. Gör samtidigt ren tyngden så att inget gammalt skum blir kvar på den. Låt stå i 4–6 veckor.
Smaka på kålen, när den är sur och god är den klar och kan förvaras i kylskåp i månader.
77 recept med Vitkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Saffransstuvad kål
- Vitkålslåda
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Vitkålssallad med riven morot och majonnäs
- Stekt vitkål med vitlök
- Ugnsbakad vitkål
- Rotfruktssoppa
- Koreansk coleslaw
- Ugnsrostad vitkål
- Krämig zucchini & vitkål
- Ugnsrostad vitkål med fetaost & valnötter
- Coleslaw på curry & äpple
- Pizzasallad
- One pot pasta med grönsaker
- Sötpotatisbowl
- Kål & äppelpanna
- Vitkålssallad med kikärtor och tahini
- Coleslaw med betor & pecorino
- Coleslaw med äpple & lök
- Krämig kålsallad med senap
- Veckans vitkålssallad
- Vitkål med surkål & äpple
- Morotssallad med fänkål & äpple
- Vitkål med brynt nötsmör
- Mustig kålsoppa med lök
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Äppel- och vitkålssallad med myntavinägrett
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssoppa
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Vitkålssallad med äpple och valnötter
- Vitkålssallad med yoghurt och mynta
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Vitkål med soja och russin
- Vitkål 1-2-3
- Ulriks rabarbercoleslaw
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörbakad kål
- Ugnsstekt vitkål med hasselnötter och comté
- Rostad färsk vitkål med vitlök och citron
- Magnus coleslaw
- Kåldolmar med hel korn, rödbetor och getost
- Kål med äpple och lök
- Kimchi på tre sorters kål
- Isad lök- och kålsoppa
- Inlagd kål
- Ingelas coleslaw
- Het päron- och kålsallad
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Getostgratinerad färsk vitkål med zucchini och tomat
- Dannes vitkålssallad
- Coleslaw
- Färsk vitkål med citronette
- Basrecept surkål
- Asiatisk kålsallad
- Smothered cabbage, västindisk kål
- Krämig vitkåls- och morotssallad
- Asiatisk råstekt vitkål
- Ingalills vitkålsoppa
Vitkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...