Meny

Basrecept surkål

1 SATS

1 rumstempererat vitkålshuvud (ca 1 kg)
1 msk salt

Ta bort de yttersta kålbladen och skölj huvudet. Skär det i fyra klyftor och ta bort mittstocken. Skär i så tunna strimlor som möjligt med en vass kniv (eller använd en matberedare).

Lägg kålen i en skål. Salta och låt dra i ca 1 timme.

Lägg ner kålen i en kruka eller rostfri bunke och packa den väl med en träslev. Lägg först en ren handduk på kålen, placera sedan en liten tallrik på handduken och till sist en tyngd på tallriken. Vätskan som bildas kommer att stiga över fatet och på så sätt bilda ett vattenlås som hindrar luft att komma ner i kålen. Låt stå i rumstemperatur.

Efterhand bildas bubblor vilket är ett tecken på att syrningen har satt igång. Ta bort skum varje dag med en slev. Byt också handduk varje dag. Gör samtidigt ren tyngden så att inget gammalt skum blir kvar på den. Låt stå i 4–6 veckor.

Smaka på kålen, när den är sur och god är den klar och kan förvaras i kylskåp i månader.

Recept: Jens Linder

Tips vitkål

Vitkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...