Vitkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts länge och lämpar sig mycket väl för syrning. Huvudkålen spreds över Europa på 1500-talet och har räddat många liv tack vare sin C-vitaminhalt och alla sina mineraler. Det röda huvudet är lika gammalt som det vita som också finns i en spetsig variant. Savojkålen har gröna, buckliga ytterblad.
Det finns sommar-, höst- och vinterkål. Vilken sort det är bestäms av utvecklingstiden, d v s när huvudet knutit sig och den är skördeklar. Sommarkålen knyter sig aldrig lika hårt som vinterkålen.
Förvaring
Vitkål förvaras bäst i kylen, helst i plastpåse. Förvälld eller tillagad vitkål går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk vitkål från juni till november. Sena vitkålssorter går bra att lagra och finns därför att köpa i affären långt in på senvintern.
Passar med
Vitkål passar exempelvis med apelsin, russin, äpple, apelsin, solroskärnor, svamp, getost, bacon, citron, nötter, kapris.
75 recept med Vitkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vitkålslåda
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Vitkålssallad med riven morot och majonnäs
- Stekt vitkål med vitlök
- Ugnsbakad vitkål
- Rotfruktssoppa
- Koreansk coleslaw
- Ugnsrostad vitkål
- Krämig zucchini & vitkål
- Ugnsrostad vitkål med fetaost & valnötter
- Coleslaw på curry & äpple
- Pizzasallad
- One pot pasta med grönsaker
- Sötpotatisbowl
- Kål & äppelpanna
- Vitkålssallad med kikärtor och tahini
- Coleslaw med betor & pecorino
- Coleslaw med äpple & lök
- Krämig kålsallad med senap
- Veckans vitkålssallad
- Vitkål med surkål & äpple
- Morotssallad med fänkål & äpple
- Vitkål med brynt nötsmör
- Mustig kålsoppa med lök
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Äppel- och vitkålssallad med myntavinägrett
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssoppa
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Vitkålssallad med äpple och valnötter
- Vitkålssallad med yoghurt och mynta
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Vitkål med soja och russin
- Vitkål 1-2-3
- Ulriks rabarbercoleslaw
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörbakad kål
- Ugnsstekt vitkål med hasselnötter och comté
- Rostad färsk vitkål med vitlök och citron
- Magnus coleslaw
- Kåldolmar med hel korn, rödbetor och getost
- Kål med äpple och lök
- Kimchi på tre sorters kål
- Isad lök- och kålsoppa
- Inlagd kål
- Ingelas coleslaw
- Het päron- och kålsallad
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Getostgratinerad färsk vitkål med zucchini och tomat
- Dannes vitkålssallad
- Coleslaw
- Färsk vitkål med citronette
- Basrecept surkål
- Asiatisk kålsallad
- Smothered cabbage, västindisk kål
- Krämig vitkåls- och morotssallad
- Asiatisk råstekt vitkål
- Ingalills vitkålsoppa