Meny

Vitkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts länge och lämpar sig mycket väl för syrning. Huvudkålen spreds över Europa på 1500-talet och har räddat många liv tack vare sin C-vitaminhalt och alla sina mineraler. Det röda huvudet är lika gammalt som det vita som också finns i en spetsig variant. Savojkålen har gröna, buckliga ytterblad.

Det finns sommar-, höst- och vinterkål. Vilken sort det är bestäms av utvecklingstiden, d v s när huvudet knutit sig och den är skördeklar. Sommarkålen knyter sig aldrig lika hårt som vinterkålen.

Förvaring

Vitkål förvaras bäst i kylen, helst i plastpåse. Förvälld eller tillagad vitkål går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk vitkål från juni till november. Sena vitkålssorter går bra att lagra och finns därför att köpa i affären långt in på senvintern.

Passar med

Vitkål passar exempelvis med apelsin, russin, äpple, apelsin, solroskärnor, svamp, getost, bacon, citron, nötter, kapris.

Tips vitkål