Meny

Kålpudding

4 PORTIONER

1 dl ris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 vitkålshuvud eller spetskålshuvud, grovt hackat
3 msk smör + till formen
1 stor gul lök, hackad
250 g köttfärs
1/2 dl ljus sirap
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk torkad timjan

TILL SERVERING:
rårörda lingon, eller lingonsylt

Sätt ugnen på 175°.

Koka riset i vattnet. Späd med mjölk och låt sjuda 20 minuter under lock. Lägg riset i en bunke.

Bryn vitkålen i smör i en stekpanna. Lägg över i bunken. Bryn löken i samma panna. Blanda med kålen och riset i bunken och låt svalna.

Tillsätt köttfärs, sirap och ägg. Smaksätt med salt, peppar och timjan. Fyll en smord ugnssäker form med blandningen. Grädda i ugnen ca 40 minuter. Servera kålpuddingen med rårörda lingon eller lingonsylt.

Tips spetskål & vitkål

Grönt

Vitkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...