Kålpudding
4 PORTIONER
1 dl ris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 vitkålshuvud eller spetskålshuvud, grovt hackat
3 msk smör + till formen
1 stor gul lök, hackad
250 g köttfärs
1/2 dl ljus sirap
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk torkad timjan
TILL SERVERING:
rårörda lingon, eller lingonsylt
Sätt ugnen på 175°.
Koka riset i vattnet. Späd med mjölk och låt sjuda 20 minuter under lock. Lägg riset i en bunke.
Bryn vitkålen i smör i en stekpanna. Lägg över i bunken. Bryn löken i samma panna. Blanda med kålen och riset i bunken och låt svalna.
Tillsätt köttfärs, sirap och ägg. Smaksätt med salt, peppar och timjan. Fyll en smord ugnssäker form med blandningen. Grädda i ugnen ca 40 minuter. Servera kålpuddingen med rårörda lingon eller lingonsylt.
112 recept med Spetskål & Vitkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Saffransstuvad kål
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Vitkålslåda
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Vitkålssallad med riven morot och majonnäs
- Stekt vitkål med vitlök
- Ugnsbakad vitkål
- Rotfruktssoppa
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Koreansk coleslaw
- Ugnsrostad vitkål
- Krämig zucchini & vitkål
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Ugnsrostad vitkål med fetaost & valnötter
- Coleslaw på curry & äpple
- Pizzasallad
- One pot pasta med grönsaker
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Sötpotatisbowl
- Kål & äppelpanna
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Vitkålssallad med kikärtor och tahini
- Coleslaw med betor & pecorino
- Coleslaw med äpple & lök
- Krämig kålsallad med senap
- Veckans vitkålssallad
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Vitkål med surkål & äpple
- Morotssallad med fänkål & äpple
- Vitkål med brynt nötsmör
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mustig kålsoppa med lök
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Äppel- och vitkålssallad med myntavinägrett
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssoppa
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Vitkålssallad med äpple och valnötter
- Vitkålssallad med yoghurt och mynta
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Vitkål med soja och russin
- Vitkål 1-2-3
- Ulriks rabarbercoleslaw
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörbakad kål
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Ugnsstekt vitkål med hasselnötter och comté
- Rostad färsk vitkål med vitlök och citron
- Raw coleslaw
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Magnus coleslaw
- Kåldolmar med hel korn, rödbetor och getost
- Kål med äpple och lök
- Kimchi på tre sorters kål
- Isad lök- och kålsoppa
- Inlagd kål
- Ingelas coleslaw
- Het päron- och kålsallad
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Getostgratinerad färsk vitkål med zucchini och tomat
- Dannes vitkålssallad
- Coleslaw
- Färsk vitkål med citronette
- Basrecept surkål
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Asiatisk kålsallad
- Apelsinbräserad spetskål
- Smothered cabbage, västindisk kål
- Krämig vitkåls- och morotssallad
- Asiatisk råstekt vitkål
- Ingalills vitkålsoppa
- Buljongbräserad spetskål
Kött
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Tortilla med vitkål och sidfläsk
- Vilt- och kålgryta
- Spetskålssallad med sidfläsk och gräslök
- Ugnsstekt vitkål med äpple och honung
- Stekt spetskål med fläsk
- Spetskål med parmesanbéchamel och fläsk
- Spetskål med grädde och fläsk
- Somrig vitkålssallad
- Rostbiffswrap med steppsallad
- Lammfärssoppa med kål
- Lamm med vitkål och kummin
- Lamm i kål
- Kålpudding
- Kåldolmar
- Vitkål med bacon och vinägrett
Vitkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...