Ugnsstekt spetskål med dill
4 PORTIONER
1 spetskål
1/2 purjolök, skivad
1 dl vispgrädde
50 g smör
salt och peppar
1/2 dl grovt hackad dill
Sätt ugnen på 200°.
Skär kålen i 4 klyftor, lägg i en ugnssäker form tillsammans med purjolöken. Häll grädde över, toppa med några smörklickar. Salta och peppra. Grädda i ugn 15–20 minuter eller tills kålen mjuknat och fått lite färg. Ös den gärna ett par gånger med vätskan i formen.
Strö dill över kålen.
82 recept med Dill & Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Spetskålssallad med tomater
 - Stuvad spetskål
 - Oklassiska kåldolmar
 - Spetskålskrisp
 - Grönsakswok med kikärtor och curry
 - Potatissallad med gurka och dill
 - Potatissallad med gurka och dill
 - Gulbetor med dill och citron
 - Stuvade svartrötter med riven pepparrot
 - Morötter med dill & Västerbottensost
 - Dillpicklad rödlök
 - Potatissallad
 - Grönsaksvåfflor
 - Gräddig spetskål med knaprigt bröd
 - Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
 - Fänkål & gurka med kapris
 - Blomkål & krossad potatis
 - Spetskål med päron & hasselnötter
 - Rostad spetskål med pepparrot & dill
 - Rödbetor med dillsmör & citron
 - Karamellstekt kål med lök & svamp
 - Citronstekt spetskål med spenat
 - Spetskål med tomat och dill
 - Spetskål med frasig grönkål
 - Smörslungad majrova med dill och tomat
 - Potatissallad med fänkål & dill
 - Vitkålstzatziki med dill
 - Vitkålssallad med ättika och dill
 - Ugnsstekt spetskål med apelsin
 - Spetskål och broccoli med bulgur
 - Spetskål med äpple och senap
 - Spetskål med hasselnötter
 - Spetskål med brynt smör, kapris och dill
 - Spetskål i citronette
 - Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
 - Smörslungade rotfrukter med dill och pepparrot
 - Ugnsstekt spetskål med dill
 - Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
 - Sallad med spetskål och rabarber
 - Rödbetssallad med purjolök och dill
 - Raw coleslaw
 - Rabarber- och fänkålssallad med dill
 - Potatisstomp med dill och gräslök
 - Palsternacka med tomat och dill
 - Morötter med dill och kräftstjärtar
 - Mjölksyrad lök med dill och äpple
 - Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
 - Majrova med dill och tomat
 - Ljummen gurksallad med dill och citron
 - Kål med äpple och lök
 - Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
 - Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
 - Gräddkokt purjolök med tomat och dill
 - Gräddkokt fänkål med tomat och dill
 - Fänkålssallad med äpple och dill
 - Fänkål med västeråsgurka och dill
 - Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
 - Apelsinbräserad spetskål
 - Buljongbräserad spetskål
 
Fisk
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
 - Allt på en plåt – bakad lax & spetskål med chilimajo
 - Bakad spetskål med sandefjordssås & mandel
 - Krämig fänkålssill med dill
 - Enkel sill med mycket dill
 - Ångad spetskål med brynt smör, matjesill och rabarber
 - Stekt strömming med tomat och dill
 - Skagenröra med pepparrot
 - Rullströmming med tomat och dill
 - Gräddig fiskgryta med blomkål och dill
 - Fisk i paket med tomat och dill
 - Dill- och vitlökssill
 
Lite annat
    Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...