Ugnsstekt spetskål med dill
4 PORTIONER
1 spetskål
1/2 purjolök, skivad
1 dl vispgrädde
50 g smör
salt och peppar
1/2 dl grovt hackad dill
Sätt ugnen på 200°.
Skär kålen i 4 klyftor, lägg i en ugnssäker form tillsammans med purjolöken. Häll grädde över, toppa med några smörklickar. Salta och peppra. Grädda i ugn 15–20 minuter eller tills kålen mjuknat och fått lite färg. Ös den gärna ett par gånger med vätskan i formen.
Strö dill över kålen.
81 recept med Dill & Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Potatissallad med gurka och dill
- Potatissallad med gurka och dill
- Gulbetor med dill och citron
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Morötter med dill & Västerbottensost
- Dillpicklad rödlök
- Potatissallad
- Grönsaksvåfflor
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Fänkål & gurka med kapris
- Blomkål & krossad potatis
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Potatissallad med fänkål & dill
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Smörslungade rotfrukter med dill och pepparrot
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Sallad med spetskål och rabarber
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Raw coleslaw
- Rabarber- och fänkålssallad med dill
- Potatisstomp med dill och gräslök
- Palsternacka med tomat och dill
- Morötter med dill och kräftstjärtar
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Majrova med dill och tomat
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kål med äpple och lök
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Gräddkokt fänkål med tomat och dill
- Fänkålssallad med äpple och dill
- Fänkål med västeråsgurka och dill
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
Fisk
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Allt på en plåt – bakad lax & spetskål med chilimajo
- Bakad spetskål med sandefjordssås & mandel
- Krämig fänkålssill med dill
- Enkel sill med mycket dill
- Ångad spetskål med brynt smör, matjesill och rabarber
- Stekt strömming med tomat och dill
- Skagenröra med pepparrot
- Rullströmming med tomat och dill
- Gräddig fiskgryta med blomkål och dill
- Fisk i paket med tomat och dill
- Dill- och vitlökssill
Lite annat

Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...