Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
4-6 portioner
1/2 spetskålshuvud
2 stjälkar stjälkselleri
1/2 citron, fint rivet skal och saft
1 dl majonnäs
1 knippe basilika, strimlad
salt och peppar
Skiva spetskål tunt. Skala bort det grövsta på sellerin och skiva även den tunt. Skalet från stjälksellerin går fint att spara till buljong eller soppa.
Lägg spetskål och selleri i en skål. Rör ner majonnäs, smaksätt med fint rivet citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Rör ner strimlad basilika. Gott till såväl smörstekt fisk som till nygrillade hamburgare.
148 recept med Citron, Spetskål & Stjälkselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Potatissallad med gurka och dill
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Matig lunchsallad
- Citroninlagd polkabeta
- Löksmör med curry
- Mangold med böncrème
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Tomat, selleri & senap
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Krasse- och citrondipp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Sallad med spetskål och rabarber
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Raw coleslaw
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kål med äpple och lök
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Grönkålsrisotto med citron
- Getost med stjälkselleri- och päronsallad
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Brieost med äppel- och stjälksellerisallad
- Färsk vitkål med citronette
- Stjälkselleritopping
- Stjälkselleri med ostdipp
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
Sött
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...