Rödbetshummus
1 sats
250 g rödbetor
1 burk kokta kikärtor eller vita bönor
½ dl solrosfrön, gärna rostade
2 vitlöksklyftor
saften från 1 citron
3–4 msk olivolja
salt och peppar
Sätt ugnen på 200° . Tvätta rödbetorna noggrant och skär dem i bitar. Rosta rödbetorna i ugnen i ca 30 minuter tills de är mjuka.
Mixa de rostade rödbetorna med kikärtor eller vita bönor, solrosfrön, vitlök, citronsaft och olivolja till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
Servera som dipp eller som pålägg.
Recept: Niina Snijder
139 recept med Citron, Kikärtor & Rödbetor
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rödbetshummus
- Hummus på polkabeta
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Potatissallad med gurka och dill
- Mättande lunchsallad
- Kryddig vintergryta med rotfrukter
- Inlagda rödbetor
- Rödbetsjuice
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Rödbetsjos med morot
- Hummus med chilimorötter
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Rödbetschips
- Citroninlagd polkabeta
- Rödbetor i ugn
- Rödbetssmoothie
- Löksmör med curry
- Mangold med böncrème
- Kikärtsomelett med morot & zucchini
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Hummus med rostad paprika & spiskummin
- Hummus på rödbetor
- Gryta med grönsaker & ris
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Rödbetsfalafel
- Sötpotatis med kikärtor och färska örter
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Rödbetscarpaccio med parmesankräm
- Betor med vispad färskost
- Vitkålssallad med kikärtor och tahini
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Smördegspizza med betor & getost
- Betor med getost & nötter
- Betor med senapskräm & rucola
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Rödbetor med mangold & pistage
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Rödbetssallad med ädelost & valnötter
- Rödbetsremoulad
- Rödbetor med soja & silkestofu
- Rödbetor, hummus & pita
- Betor med valnötsdressing
- Inlagda betor med citrus
- Rödbetor med frön & havre
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Picklade polkabetor
- Stekta rödbetor med vitlöksyoghurt
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Polkabetor med pak choy och honungsvinägrett
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Grönkålsrisotto med citron
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
Sött
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja
Citron
Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...