Meny

Citrusmarinerad svartrot med rökt lax

4 PORTIONER

4 svartrötter
lite färskpressad citron
ca 8 skivor kallrökt lax
salt och svartpeppar

CITRUS- OCH KAPRISVINÄGRETT:
1 msk färskpressad citron
1 tsk fint rivet citronskal
1 msk hackad kapris
2 msk hackad dill
3 msk olivolja

Skala svartrötterna under rinnande vatten med en potatisskalare och skär av dem på mitten. Lägg svart­rötterna i en skål med vatten och citron tills de ska användas så att de inte mörknar.

Koka svartrotsbitarna mjuka i lättsaltat vatten. Kyl i kallt vatten.

Vispa ihop ingredienserna till vinägretten i en skål. Vänd ner svartrötterna och låt marinera i ca 15 minuter.

Rulla in svartrötterna en och en i laxskivorna. Servera på ett fat eller assietter med lite vinägrett och svartpeppar.

Recept: Ingela Persson

Tips citron & svartrot

Grönt

Svartrot

Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...