Svartrot med äpple & lingon
300 g svartrötter
2 msk smör
1 lök, tunt klyftad
1 äpple, urkärnat och tunt klyftat
salt och peppar
1 dl rårörda lingon
Skala svartrötterna under rinnande vatten. Skär dem i ca 4 cm långa bitar och lägg i en kastrull med lättsaltat vatten.
Koka mjuka i 5–10 minuter eller tills svartrötterna är nätt och jämnt mjuka. Häll av vattnet och låt rinna av väl.
Stek svartrötterna i smöret i en stekpanna. Låt lök och äpple steka med mot slutet och få färg, salta och peppra.
Lägg på ett fat och skeda över lingon. Gott till exempelvis pannbiff, rostad kål och stekt svamp.
29 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...