Kokt svartrot med dijonhollandaise
4 PORTIONER
4–6 svartrötter
DIJONHOLLANDAISE:
250 g smör
3 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 msk färskpressad citron
salt och peppar
Skala svartrötterna och skär dem i något mindre bitar. Koka mjuka i saltat vatten.
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Blanda äggulor, senap och citron i en liten rostfri kastrull eller bunke. Ställ kastrullen i en större kastrull med hett, sjudande vatten. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar. Ta bort den lilla kastrullen från vattenbadet och vispa i det smälta varma smöret (60–70°) lite åt gången. Se till att bottensatsen inte kommer med. Smaksätt med salt och peppar.
Servera som förrätt eller som tillbehör till kokt eller stekt fisk.
29 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...