Meny

Svartrotssoppa med rostade rotfrukter

4 portioner

400 g svartrötter
2 morötter
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 potatis
1 palsternacka eller ¼ rotselleri
1 liter grönsaksbuljong
2 dl grädde (eller havre-/kokosgrädde)
några kvistar rosmarin
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. 

Skala svartrötter under vattenkranen. Skiva dem och droppa gärna lite citron över för att undvika oxidering. Skiva morötter, potatis och palster­nacka/rotselleri. Blanda allt på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen i 25–30 minuter, eller tills rotfrukterna mjuknat. Koka upp grönsaksbuljongen i en stor kastrull. Lägg i de rostade rotfrukterna, rosmarin och låt soppan sjuda i 10–15 minuter.

Mixa soppan till önskad konsistens. Tillsätt grädden och låt soppan sjuda i ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citron eller vinäger.

Recept: Niina Snijder

Tips svartrot

Svartrot

Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...