Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
4 portioner
400 g svartrötter
2 morötter
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 potatis
1 palsternacka eller ¼ rotselleri
1 liter grönsaksbuljong
2 dl grädde (eller havre-/kokosgrädde)
några kvistar rosmarin
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala svartrötter under vattenkranen. Skiva dem och droppa gärna lite citron över för att undvika oxidering. Skiva morötter, potatis och palsternacka/rotselleri. Blanda allt på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen i 25–30 minuter, eller tills rotfrukterna mjuknat. Koka upp grönsaksbuljongen i en stor kastrull. Lägg i de rostade rotfrukterna, rosmarin och låt soppan sjuda i 10–15 minuter.
Mixa soppan till önskad konsistens. Tillsätt grädden och låt soppan sjuda i ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citron eller vinäger.
Recept: Niina Snijder
29 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...