Meny

Potatis- och svartrotsgratäng

4 PORTIONER

6 medelstora potatisar
6 svartrötter
saft av 1/2 citron
1–2 vitlöksklyftor, skivade
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°.

Skala potatisarna och skär dem i tunna klyftor.

Skala svartrötterna under rinnande vatten med en potatisskalare och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Lägg bitarna i en skål med vatten och färskpressad citronsaft vartefter, så att de inte missfärgas.

Blanda svartrötter, potatis och vitlök i en ugnssäker form. Salta och peppra rikligt och häll över grädde och mjölk. Gratinera i ugnen tills de är mjuka, ca 45 ­minuter.

Gott till exempelvis vilt- eller nötkött.

Recept: Ingela Persson

Tips potatis & svartrot

Grönt

Svartrot

Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...