Meny

Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat

6 PORTIONER

300 g svartrötter
3–6 stora vitlöksklyftor (så färska som möjligt), skivade
olivolja
saft och rivet skal av 1 citron
3–4 tomater, klyftade
100 g babyspenat
flingsalt och peppar

Skala svartrötterna under rinnande vatten med en potatisskalare och skär i ca 3 cm långa bitar. Lägg rötterna i en skål med vatten så att de inte mörknar.

Häll över svartrötterna i ett durkslag och skaka bort vattnet. Hetta upp en stek­panna utan fett. Häll röt­terna i pannan och rör runt så att allt vatten försvinner. Tillsätt vitlök och rikligt med olja. Låt koka hårt ett par ­minuter. Sänk värmen och låt sjuda tills svartrötterna har ett härligt tugg­mot­stånd och vitlöken är rostad, 7–8 minuter. Sila av och spara oljan.

Vispa ihop lite av den smaksatta oljan med rivet citronskal och citronsaft till en vinägrett.

Värm svartrötterna och vitlöken i stek­pannan utan olja. Vänd ner dem i en skål tillsammans med tomater och spenat. Smaksätt med citron­vinägret­ten, salt och peppar. Servera direkt.

Tips svartrot & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...