Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
6 PORTIONER
300 g svartrötter
3–6 stora vitlöksklyftor (så färska som möjligt), skivade
olivolja
saft och rivet skal av 1 citron
3–4 tomater, klyftade
100 g babyspenat
flingsalt och peppar
Skala svartrötterna under rinnande vatten med en potatisskalare och skär i ca 3 cm långa bitar. Lägg rötterna i en skål med vatten så att de inte mörknar.
Häll över svartrötterna i ett durkslag och skaka bort vattnet. Hetta upp en stekpanna utan fett. Häll rötterna i pannan och rör runt så att allt vatten försvinner. Tillsätt vitlök och rikligt med olja. Låt koka hårt ett par minuter. Sänk värmen och låt sjuda tills svartrötterna har ett härligt tuggmotstånd och vitlöken är rostad, 7–8 minuter. Sila av och spara oljan.
Vispa ihop lite av den smaksatta oljan med rivet citronskal och citronsaft till en vinägrett.
Värm svartrötterna och vitlöken i stekpannan utan olja. Vänd ner dem i en skål tillsammans med tomater och spenat. Smaksätt med citronvinägretten, salt och peppar. Servera direkt.
171 recept med Svartrot & Vitlök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rostad vitlöksmajonnäs
- Ljummen svartrotssallad
- Colombiansk potatispesto med tomat och pasta
- Stekt vitkål med vitlök
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Frödressing med soja & sesam
- Potatisbullar med ostfyllning
- Wraps med avokado & bönor
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Zucchini i ugn med vitlök & rosmarin
- Picklad rödlök med citrusfrukt
- Vitlöksbakad rotselleri
- Ugnsrostad brysselkål med chiliyoghurt
- Frasigt ris med broccoli & chili
- Pumpasoppa
- Rostad tomat- & vitlökssoppa
- Sötpotatisplättar med pesto
- Hummus med chilimorötter
- Pumpa- & böngryta
- Pesto på avokado & spenat
- Markus broccolisoppa
- Bakad paprikaröra
- Rostad sötpotatis med ranchdressing
- Hummus på sötpotatis
- Stekt pasta med zucchini & bröd
- Rostad sötpotatis med majs & jalapeño
- Vitlöksdipp
- Rostad sötpotatis med koriander & lime
- Ugnsrostad potatis med fetaoströra
- Tomater i ugn
- Broccolisoppa med kokosmjölk
- Pizza med sparris
- Pommes på sötpotatis
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Vegetarisk bolognese med mangold
- Yoghurtdipp
- Rostad sötpotatis med jalapeno & dipp
- Soppa med fänkål, tomat & dill
- Broccoli med tomat & vita bönor
- Avokadosmör
- Kålrot i ugn med myntadipp
- Rödbetor med hallondressing
- Svamp & zucchinnipanna med grönpeppar
- Fyllda zucchinihalvor
- Hummus med rostad paprika & spiskummin
- Tomatsallad med kronärtskockscrème
- Avokadodipp med morot
- Hel rotselleri i ugn
- Hummus på rödbetor
- Sötpotatisplättar med tzatziki
- Bakad rotselleri med vitlök
- Rödbetsfalafel
- Äppelchutney med kanel
- Stekta brytbönor med vitlök & ingefära
- Kryddig spenat
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Grönkålspesto
- Snabb gratäng med jordärtskocka & potatis
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Stekt zucchini
- Rödlöksdipp
- Smörstekt rödkål med ingefära & sirap
- Karamelliserad rödkåls- & lökpaj
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Pesto på mangold & basilika
- Pasta med rostade tomater & broccoli
- Pasta Alfredo med blomkål & cashewnötter
- Sötpotatisdipp med fetaost & chili
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Aubergine med mangold & salvia
- Olivmarinerad zucchini med tomat
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Kvick olivdipp till grönt
- Endive med brynt smör och vitlök
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Ugnsrostad tomat med broccoli & mozzarella
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Svartrötter i senapsgrädde
- Kinakål med brynt smör & soja
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Het guacamole med jalapeno
- Fried rice med pumpa och hasselnötter
- Purjo- och blomkålssoppa
- Stekta rödbetor med vitlöksyoghurt
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Vitlöksstekt potatis med rödlök
- Vitlöksfrästa tomater med spenat och pasta
- Vitkålstzatziki med dill
- Ugnsstekt sötpotatis med tomater och vitlök
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Ugnsstekta hela vitlökar
- Tzatziki
- Tagliatelle med spenat, vitlök, mozzarella och pinjenötter
- Sötpotatissoppa med chili och rostad vitlök
- Sötpotatis med pecorino, vitlök och timjan
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Svartgrillad purjolök med provensalskt smör
- Spaghetti med zucchini och vitlök
- Spaghetti med vitlök, olja och chili
- Soppa på pumpa, paprika och vitlök
- Soppa på jordärtskockor och rostad vitlök
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatismos med vitlök
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Morotstzatziki
- Morotssås med ingefära och vitlök
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Gräddkokt majs med vitlök och chili
- Getost med rostade tomater och vitlök
- Friterad tofu med soja och vitlök
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
Vitlök
Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...