Meny

Kyckling med vitlök, lagerblad och vitt vin

4 PORTIONER

1 medelstor kyckling (helst ekologisk), skuren i 8 bitar
4 msk olivolja
2 vitlökar, i klyftor med skal
havssalt och svartpeppar
6 lagerblad (helst färska)
2 dl vitt vin
1 dl vatten

Hetta upp olivolja i en gryta, stekpanna med lock eller tjockbottnad kastrull. Tillsätt vitlöksklyftorna och låt steka på medelvärme tills de har fått lite färg. Lyft upp klyftorna och lägg dem på en tallrik.

Lägg kycklingbitarna i grytan och bryn dem i 3 minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg tillbaka vitlöksklyftorna tillsammans med lagerblad och vin. Skaka pannan så att vinet emulgerar, går ihop, med vitlöksoljan. Låt sjuda i ett par minuter. Vänd kycklingbitarna i vinet under tiden. Rör i vattnet och låt sjuda under lock tills köttet är genomkokt, ca 15 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Smaksätt med salt och peppar.

Tips vitlök

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...