Meny

Gratinerad pasta med svamp

4 portioner

400 g pasta (ej spaghetti eller tagliatelle)
1 ask svamp
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 msk olja
25 g smör
3 msk mjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar
3 dl lagrad riven ost
färsk persilja, hackad

Sätt ugnen på 200°.

Koka pastan enligt angivelserna på förpackningen. Dela svampen och stek den gyllene i olja i en het stekpanna. Riv i vitlök och smaksätt med salt och peppar. Smält smöret i en vid kastrull och strö i mjölet under vispning. Tillsätt mjölk och grädde, lite i taget under vispning. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Vispa i nästan all ost. Salta och peppra.

Blanda pasta och stekt svamp i en ugnsfast form, häll över ostsåsen och toppa med resterande riven ost. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter, osten ska bli gyllene och knaprig. 

Strö över persilja och servera med tomatsallad.

Recept: Ingela Persson

Tips pasta, svamp & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...