Meny

Bakad vitlök på bröd med tomat & fetaost

2-4 mackor

2 hela vitlökar
1–3 msk olivolja
ca 100 g små tomater
½ tsk salt
½ fetaost
2-4 brödskivor
svartpeppar
basilika, färsk eller torkad 

Sätt ugnen på 175°. Ta bort det yttersta skalet på vitlöken och skär bort toppen. Lägg två hela vitlökar på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja och täck vitlöken med bakplåtspapper. Baka i ca 30 min och låt sedan vitlökarna svalna.

Lägg tomater i en het stekpanna, ringla över olja och salta. Värm tills de blivit något mosiga. Fördela fetaosten över tomaterna och ringla över mer olivolja om önskas. Ställ åt sidan.

Rosta brödet, pressa ut den bakade vitlöken på brödskivorna och mosa fint med en gaffel. Lägg sedan på tomaterna och fetaosten. Toppa med hackad basilika och svartpeppar. 

Ät på direkten. 

Recept: Niina Snijder

Tips fetaost, tomat & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...