Meny

Ugnsstekt lax med potatis och tomat

4 PORTIONER

4 laxkotletter à ca 200 g
ca 800 g fast potatis, i ca 5 mm tjocka skivor
5 medelstora tomater, i ca 5 mm tjocka skivor eller 12-16 halverade körsbärstomater
2 rödlökar, skivade
2 vitlöksklyftor, krossade
(2 färska lagerblad)
1/2 dl olivolja
havssalt och svartpeppar

TILL SERVERING:
hackad bladpersilja
grönsallad
citronklyftor

Sätt ugnen på 225°.

Vänd potatis, tomater, lök, vitlök och eventuellt lagerblad i olivolja på en ugnsplåt. Salta, peppra och sprid ut alltsammans. Stek i ugnen i 15 minuter.

Sänk ugnstemperaturen till 150°.

Pensla laxkotletterna med olivolja. Salta och peppra. Lägg dem ovanpå grönsakerna, ställ in i ugnen och stek färdigt, ca 10 minuter. Strö över persilja och servera med grönsallad och varsin citronklyfta.

Tips potatis & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...