Meny

Ugnsstekt lax med bönor, sardeller och tomater

4 PORTIONER

225 g bönor, t ex vaxbönor, brytbönor eller skärbönor
ca 16 körsbärstomater
16–20 svarta oliver
10 stora färska basilikablad, rivna i mindre bitar
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
4 portionsbitar laxfilé utan skinn
saft av 1/2 citron
8–12 sardellfiléer

TILL SERVERING:
vitlöksmajonnäs, se tidigare recept
citronklyftor

Sätt ugnen på 225°. Låt en plåt bli varm i ugnen.

Ansa bönorna, d v s skär bort ändarna. Koka bönorna i lättsaltat vatten i några minuter. De ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Låt rinna av. Blanda bönorna med tomater, oliver, basilika och olivolja i en skål. Salta och peppra.

Lägg laxfiléerna i ena änden av den varma ugnsplåten med lite olivolja i botten. Pressa över citronsaft, salta och peppra. Sprid ut bön- och tomatblandningen i den andra änden och lägg sardellfiléerna ovanpå. Stek i ugnen tills fisken precis är genomstekt, ca 10 minuter.

Servera med vitlöksmajonnäs och citronklyftor.

Tips brytböna, skärböna, tomat & vaxböna

Grönt

Vaxböna

Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med...