Brytbönor med gyllene vitlök
4 PORTIONER
ca 200 g brytbönor
1 msk smör
1 msk hasselnöts-, valnöts- eller kallpressad rapsolja
1/2 msk tunt skivad vitlök
havssalt
Ansa brytbönorna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten i en kastrull, ca 5 minuter. Låt rinna av i durkslag.
Sänk värmen till låg nivå. Lägg smör, olja och vitlök i kastrullen. Bryn vitlöken tills den är gyllene – var försiktig, den bränns lätt vid. Vänd försiktigt ner bönorna. Ös upp det hela i en skål. Smaksätt med havssalt och servera på en gång.
28 recept med Brytböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med fetaost
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå...